Maaike Draait Door: voor publiek

maaike

Nee, ik heb mijn cd’s noch mijn dj-ambities aan de wilgen gehangen. Een avontuur in het verre oosten leidde mij even af van wat belangrijk is, maar inmiddels draai ik weer door. Voor mijn intermezzo in den vreemde vond op 25 februari nog een belangrijke gebeurtenis plaats: de eerste editie van ‘Ons DeeJay Café’. Ille Bitch en Margriethe van Studio 80 organiseren deze avond in de Cue Bar in Amsterdam om de deelnemers van de DJ-workshop een kans te geven eens voor publiek te draaien. Alle ex-cursisten mogen zich opgeven, tien gelukkigen mogen tijdens deze eerste editie elk een half uur draaien. Ik meld me direct aan.

Nu moet ik eigenlijk ook nadenken over een DJ-naam. Mijn eigen voor- en achternaam vind ik namelijk niet echt artiestennaamwaardig.  Om nu één of andere ludieke bijnaam te gebruiken is ook weer zoiets. Moeilijk. Ik besluit voor een anagram van mijn voornaam te gaan, de letters van Maaike hussel ik door elkaar totdat er Kiamae uitkomt. Het voelt een beetje suf om een artiestennaam voor jezelf te verzinnen, zeker wanneer je jezelf nog helemaal geen artiest waant. Toch stuur ik mijn besluit gauw door naar Ille, voordat ik me bedenken. Niet veel later krijg ik de timetable toegestuurd waarop staat dat Kiamae om 20:30 uur aan de beurt is. Oh ja, dat ben ik dus.

Een set van een half uur samenstellen, het is niet gemakkelijk. Je hebt eigenlijk geen tijd om op te bouwen, maar wilt ook niet alleen maar piekplaten draaien. Ik ga tientallen keren door mijn hele muziekcollectie heen. Langzaamaan ontstaat er een shortlist met tracks die ik goed vind én die bij elkaar passen. Ik zit middenin een hele drukke periode qua werk dus veel tijd om te oefenen heb ik niet. Ik ben dan ook erg blij dat Ille aanbiedt dat we nog een avondje mogen oefenen in Studio 80. Het gaat op die bewuste avond helemaal niet zo goed. Het beatmatchen laat te wensen over en mijn platenkeuze ook. Nog een paar dagen…..

Het is razend druk op mijn werk, morgen heb ik een belangrijke deadline, maar vanavond moet ik draaien. Ik race naar huis, zet mijn apparatuur aan, druk de cd’s erin en draai mijn set nog een paar keer. Ik sta stijf van de stress en vraag mezelf af waarom ik dit ook alweer wilde. Er klopt iets niet, het klinkt nog niet helemaal lekker. Ik besluit twee tracks te wisselen, nu loopt de hele set beter. Het is al tijd, ik moet naar de Cue Bar. Daar verzamelen we met alle DJ’s om even een drankje te drinken. Om acht uur begint de eerste DJ, beetje bij beetje druppelt het publiek binnen. Ik heb al mijn vrienden opgetrommeld en ze op het hart gedrukt te dansen alsof het zaterdagavond is. Ik ben blij dat ze zo gehoorzaam of gewoon heel erg tof zijn. Zodra ik in de booth sta valt alle stress weg. Deadlines? Nog nooit van gehoord.

Het is even wennen, andere apparatuur, ander geluid, een andere omgeving. Het mixen gaat ook vast niet perfect. Maar ik vind het wel heel erg leuk. De dansvloer staat vol (ok, dit kan als snel in de Cue bar), de sfeer is goed, de muziek slaat aan. Wat gaat dat half uur snel voorbij! Ik wil meer! Maar de overige acht DJ’s staan ook te trappelen. Ik verruil de DJ-booth weer voor de mij zo vertrouwde dansvloer en bewonder mijn collega’s. Het wordt zowaar een maandagavond met zaterdagse sferen. Wordt vervolgd……. M.

Na de zomer gaat Ons DeeJay café verder, hou Facebook in de gaten voor de data.