Tessa Clap Clapson

tessarosejackson

Gisteravond, in poptempel Paradiso, ondervonden we aan den lijve dat Nederland weer een folk-pop spruit rijker is. In een uitverkochte kleine zaal had de albumpresentatie van Tessa Rose Jackson plaats. Het was een zoete inval van ouders, ooms, nichtjes en vrienden van alle bandleden maar af en toe zagen we ook groepjes bakvissen binnenlopen: De fans. Meisjes die zoetgevooisde handjeklap folk-pop een warm hart toe dragen en in Tessa een nieuw project hadden gevonden.

Tessa ken je misschien wel van deze reclame maar haar eerste single ‘(All the) Kings Horses’werd onlangs opgepikt door 3voor12 en 3fm. Je maakt ons niet perse blij met de in populariteit groeiende lalala-klapperdeklap-popfolk maar dat persoonlijke smaak niet perse in de weg hoeft te zitten om een artiest te waarderen bleek ook vanavond weer. We hoorden een goede muur van geluid, de bandleden wisten wat ze moesten doen en aan de earworm achting popsongs was af te lezen dat Tessa heel wat op heeft gestoken van de how-to-write-a-hitsong lessen tijdens haar studie in Londen. Knap!

De eerste drie songs bevatten allemaal samenzang, eje-je-hooweehoo momenten en geklap. Véél geklap. De tekst uit het nummer ‘Mister Carpenter’ wordt door de bandleden op deze manier onnodig figuurlijk gemaakt en ‘de handklap’ gaat binnen een paar minuten van ‘grappig’ naar ‘irritant’. In dezelfde categorie valt ook de heftige mimiek van de achtergrondzangers die de rustige act van een zichzelf op gitaar begeleidende Tessa zo nu en dan overstemt. De momenten dat de vrolijkerd en profile te zien is, links achterin, lijkt de band direct beter in balans.

We zijn ervan overtuigd dat het show element er nog wel wat meer in zal slijten. De band lijkt momenteel vooral blij dat ze de nummers van haar debuut cd, Songs from the Sandbox, perfect na kunnen spelen en Tessa wil vooral móói zingen. Wij hadden graag die jam gehoord, nadat ze hun meest poppy hits ten gehore hebben gebracht zakt de boel namelijk een beetje in. Natuurlijk lastig om een ideale setlist te creëren met nog maar één album. De twee nummers in de toegift zijn bijvoorbeeld geen verassing.

Hoewel we het album niet zo boeiend vonden zijn we blij verrast door het live optreden. We zien ons deze zomer wel zitten met een biertje in het gras van één of ander festival. Gezien de toegankelijke sound van de nog maar 20-jarige zangeres wordt het nog druk op dat gras ook.